włoskie jedzenie Kraków

Włosi wiedzą, jak jeść. Być może właśnie dlatego, że używane przez nich składniki są ożywcze, aromatyczne oraz porządne dla każdego. Tradycyjna kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem jedzenia – skupia się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania podkreślają, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować poprawę utraty wagi, lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi i obniżenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest również wyborne oraz oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie jedynie smakują niesamowicie, lecz też są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.

kuchnia włoska w Krakowie

Zerknij na parę poniższych elementów, jakie stanowią istotę kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!

Oliwa z oliwek
Jest to praktycznie potrzebne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które spożywa się w trakcie realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, niebezpieczeństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest sowita w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak także witaminę E i inne zdrowe związki, jakie zmniejszają stan zapalny.

Krakow Restaurant italian Cuisine

   

Pomidory z puszki
Orzeźwiające pomidory są doskonałe, lecz te z puszki mogą sprawić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest wybitnie ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, schorzeniami serca oraz osteoporozą i mogą działać jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą przeszłość zużycia z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, zawiera związek o nazwie allicyna, jaki przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (dzięki czemu krew ma prawo płynąć bez ograniczeń), sprawia powstawanie naczyń krwionośnych oraz hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą zastopować wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem oraz zniżyć poziom glukozy we krwi w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy.