Autentyczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w Polsce najbardziej popularny typ gastronomii. Lubimy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, treściwe oraz ceszy oko. Oczywiście najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pasty. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską degustują równie pyszne dania obiadowe takie jak tortellini, polentę czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za prawdziwą restauracją włoską warto zwrócić uwagę na elementów: czy trattoria korzysta z włoskich produktów, czy w karcie są też mniej popularne potrawy, czy lista win, oferuje klasyczne włoskie wina. Włoskie potrawy to duża różnorodność oraz potrawy z wielu miejsc Włoch. Dobra włoska restauracja wprowadzi naturalnie włoski klimat.
Kuchnia włoska jest prosta, ale to wcale nie oznacza, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można uznać, że jest to niezwykle smaczna kuchnia z Europy .
Dobre wina z Włoch
Żadna knajpka włoska, która ubiega się do tytułu bycia eleganckim miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie powinna ignorować trunków. Posiłek we włoskim klimacie bez wyjątku powinien obejmować też aperitiff. Lampka alkoholu to przy włoskim obiedzie czy kolacji norma. Nowa restauracja na mapie Krakowa Klasyczne włoskie wina to zdecydowanie montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie bivongi i cagliari z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście chce być postrzegana jako prawdziwie włoska, powinna posiadać różnorodny zestaw win.
Regionalna włoska restauracja
Chcąc poznać fenomen włoskiego gotowania bez wątpienia warto odwiedzić restaurację, która potrafi podać nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film