mozzarella

Dobry, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Ewidentnie, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a gruntownie z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, niemniej jednak również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie innowacyjnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jednak jednocześnie nie zmienia swojego łagodnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami lub innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest nadzwyczaj reprezentatywne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Niewątpliwie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest ciągle świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus artykuły sero podobne

włoskie produkty   

Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie normalni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w istocie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. Jakim sposobem nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa oraz receptura są wpisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.

ilgustoitaliano

Skąd wobec tego wziąć innowacyjny, wyborny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Trzeba jednakże liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie niemało droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – właściwie należałoby dopłacić i upajać się pysznym smakiem.