kuchnia włoska Kraków

Dobra kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Pośród szerokich wariantów, które daje kuchnia europejska na dużą uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, kolorów oraz spora dawka składników odżywczych.

Tradycyjne włoskie smaki

Naszym rodakom włoska restauracja, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.

Podstawowe potrawy włoskie

Makarony to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie można dodać do tej potrawy. czytaj Ryby, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy dziczyzna oraz rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony można jeść każdego dnia.

Kolejną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.

Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również canelloni, tortellini, minestrone oraz liczne desery – np. granita czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- ricotty, mascarpone i grana padano.
Zobacz film