Clou kuchni włoskiej- łatwość i naturalne składniki

Jeżeli idzie o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi producenci oraz konsumenci na świecie spożywają na rok z grubsza pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są pewnie jedyną nacją, która z radością zjada makaron więcej aniżeli raz na dzień.

Włoskie jedzenie Kraków

Włoski makaron – skąd ta popularność?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (oraz gotowany) jako danie newralgiczne, a nie jako bazowe cukry, które akompaniują pokarmom jako danie pomocnicze – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce oraz przed daniami mięsnymi bądź rybnymi – jest następnym olśniewającym przykładem tuzinkowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można znaleźć makaron w formie ponad 300 rozmaitych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno skonstruować proste bądź też wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Jak zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego należy do standardowego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i niewielka ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co lista składników – po prostu trzeba je wszelkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do zdobycia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
•    Gdy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w taśmy o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron zwykle gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Wobec tego, jeżeli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ulubionych autentycznych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez żadnych gotowych fixów czy słoików. Tylko wówczas można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub innym, równie wybornym daniem. Prosto, czysto i wyborne -o to chodzi!